Om mig

Pressbild2020_v2_72dpi_h

Kreativ mångsysslare med bred kompetens. Alltid med ett fokus på berättandet.

Mitt namn är Niklas Andersson och jag är en filmskapare.

Mitt huvudsakliga intresse ligger inom manus och regi. Det är inom de områden jag vill utvecklas framöver –  genom mina egna projekt och i samarbete med andra filmskapare.

Jag har gått filmutbildningen på Fridhems Folkhögskola samt utbildat mig till manusförfattare på Alma Manusutbildning (dåvarande Broby Grafiska)

De senaste 4 åren har jag varit anställd som filmare på Lin Education (Min avdelning blev sedan Loops Education, Q3 2019). Genom det jobbet har jag gjort alla möjliga sorters arbeten. Eventfilm, reklam, reportage, infographics, kortfilmer, utbildningsfilm m.m inom flertal roller beroende på projekt, alltifrån projektledare, dramaturg, manus, regi, foto, klipp, vfx, inslagsproducent, ljudmix m.m. Jag har även varit med och hållit i flertal workshops och föreläsningar kring filmskapande. Under min tid där så har jag varit med och gjort över 300 filmer. Jag är van vid högt tempo med andra ord.

Från och med starten av 2020 är jag åter ute i frilansvärlden, med ambitionen att arbeta mer med fiktion igen, vare sig kortfilm, långfilm, tv eller annat format. noveller? dataspel? Vi får se!

Givetvis fortsatt arbete med utbildningsfilm och företagsfilm vid sidan av.

 

Priser

Vinnare  av Dragon Award New Talent – Göteborg International Film Festival 2010. Filmen O Helga natt (O Holy Night).

“To a film that in a few minutes manages to give us a picture of two complete life stories through one short meeting. Well acted, subtle as well as a mature choice by a young filmmaker.” 

1a pris Yellowbird stipendiet – Vårrullen filmfestival 2012. Filmen När. Var. (Where. When.).

“En träffsäker film som med ett engagerat bildspråk och på ett humoristiskt och skickligt sätt skildrar en människas taffliga försök att dölja sin sinnesförvirring.”

1a pris SM i Minutfilm – SFV-festivalen 2011. Filmen Musigalen.

 

2a pris Tungvikt – Pixel filmfestival 2012. Filmen När. Var.

” En välgjord film som tar tillvara på filmmediets alla berättarkomponenter på ett imponerande vis. Ett gråtonat och stilsäkert foto ackompanjeras av en tjock och klaustrofobisk ljudbild som med fina skådespelarinsatser och en spännande framåtrörelse i berättelsen skapar ett gnagande obehag inför en madrömsliknande ovisshet.”

Bästa manliga skådespelare – Sveriges kortfilmsfestival 2012. Tilldelat Dennis Wennberg för huvudrollen i filmen När. Var. 

“Med ett finkänsligt skådespeleri som är både trovärdigt och humoristiskt imponerar skådespelaren på oss.”

Kolla in min portfolio med filmer!